Tips til at indfri dine gamle lån

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Opdateret:

Skylder du – ligesom så mange andre danskere – penge til diverse låneudbydere, har du helt sikkert et ønske om at få dine gamle lån indfriet. Der findes mange måder, hvorpå du kan gøre dette smart.

Du kan med stor fordel vælge at samle dine lån i form af en låneomlægning. Herved optager du et nyt lån, som du så bruger til at indfri dine eksisterende lån. Dette kaldes også for konvertering. Når du samler dine lån, optager du altså et nyt lån, hvor det eneste formål er at dække indfrielsen af dine eksisterende lån med dertilhørende omkostninger.

Forskellige former for låneomlægninger

Der findes forskellige måder, hvorpå du kan optage et samlelån:

  • Opkonvertering
  • Nedkonvertering
  • Skrå konvertering
  • Vandret konvertering

Opkonvertering betyder, at dit eksisterende lån lægges om til et nyt lån, hvor renten er højere. Nedkonvertering betyder derimod, at dit nye lån har en lavere rente end dit eksisterende lån. Skrå konvertering er en indikation på, at du omlægger dine lån til en anden lånetype, mens vandret konvertering er en indikation på, at både dit gamle og nye lån har den samme rente.

Ved at samle dine lån vil du typisk opnå fordele på længere eller kortere sigt. Dette kan enten være i form af lavere renter, mindre gebyrer, en længere løbetid eller lignende.

Brug en sammenligningsside til at finde det bedste samlelån

Markedet bugner af diverse låneudbydere, som tilbyder samlelån. Derfor kan det være svært at finde ud af, hvilken låneudbyder du bør vælge for at samle dine lån. Heldigvis kan du anvende en online sammenligningsside. Her sammenlignes forskellige låneudbyderes lån – og der lægges ikke skjul på udgifter.

Det betyder, at alle udgifter indregnes i oversigten, således du som låner reelt set kan se, hvad det vil koste at samle dine lån hos de forskellige låneudbydere.

For at anvende en online sammenligningsside skal du indtaste det beløb og den løbeperiode, du ønsker at låne for. Herfra kan du se den billigste låneudbyder inden for de indtastede parametre. Det er nemlig ikke gratis at samle dine kviklån, og derfor gælder det om at finde det bedste samlelån.

Nogle låneudbydere komplicerer måden, hvorpå diverse udgifter til samlelån er skruet sammen på. Her kan det altså være ekstra svært som bruger at udregne de reelle udgifter. Renten på et samlelån er nemlig én ting, mens ÅOP er en anden. Renten på et samlelån kan derfor være billigst ét sted og dyrere et andet sted. Men ved at sammenligne samlelånenes samlede udgifter, vil du bedre kunne se, hvilket samlelån der i sidste ende er billigst.

Indfri dit lån før tid – fordele og ulemper

Er det muligt for dig at tilbagebetale et lån før tid uden at samle dine lån hos en anden låneudbyder, er dette en kæmpe fordel. Det er dog de færreste, der har penge nok til at gøre dette. Er du dog så heldig, at dette er en mulighed for dig, er det klart en fordel at gøre det.

På denne måde sparer du penge på renter, og du får mere plads i budgettet hver måned. Dog kan dit rådighedsbeløb falde her og nu – og dette skal du altså også overveje hvorvidt er en god ting for netop din situation.

Læs mere om hvordan du kan få billige boliglån på dr.dk.

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.