QLED vs OLED TV – Hvad er forskellen?

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Opdateret:

Ved første øjekast kan QLED vs OLED se meget ens ud, selv navnet ligner hinanden. Graver man lidt dybere finder man dog hurtigt ud af, at de er ret forskellige.

Så hvad er forskellen på QLED vs OLED? Vi har taget et nærmere kig på de to slags TV, og hvilken slags der klare sig bedst på de vigtigste områder.

Hvad er OLED

Når man snakker high-end TV’s, så kommer man ikke udenom OLED (Organic light-emitting diode), som bliver betragtet som crème de la crème inden for fladskærms-tvs’s.

Det er ikke udelukkende TV’s som benytter sig af denne fantastiske teknologi. Du kan bl.a. finde OLED skærme i de sidste nye mobiler hos iPhones og Samsung.

Hvad er det så, som gør OLED så specielt?

Hvordan virker OLED?

OLED har en særlig egenskab der gør, at den skiller sig meget ud i forhold til bl.a. plasma-skærme og LCD skærme. OLED skærme benytter sig af organsike forbindelser som indeholder bl.a. kulstof og andre forbindelser til at skabe farveren på skærmen. Hver eneste forskellig farve, som du ser på skærmen, har sin egen blanding af disse forskellige elementer og kulstof.

Der sker det, at når du tænder for dig fjernsyn, så bliver disse OLED’s inde i skærmen aktiveret. De sørger så for enten at lyse op, eller slukke helt – alt efter hvad billedet på skærmen har brug for.

I og med at OLED ikke har brug for baggrundsbelysning, har OLED mulighed for at skabe det der kaldes “True black” – altså et helt perfekt sortniveau. Det sker ganske enkelt ved at den enkelte OLED slukker for lyset, hvilket skaber dette komplette sortniveau.

OLED har som sagt ikke brug for nogen ekstra LED baggrundsbelysning, hvilket også er grunden til at disse fladskærme kan laves helt utroligt tynde eller bøjede skærme.

Hvad er QLED

QLED benytter sig af “Quantum dot”-teknologi i forbindelse med et LED-panel, heraf navnet QLED (Quantum dot LED). QLED er Samsungs nyeste bud på den bedste skærm, og en god konkurrent til OLED skærme.

Hvordan virker QLED?

QLED skærme har et lag af quantum dots foran et normalt LED backlight. Dette tynde lag af quamtum dots består af mange små partikler, hvor hver partikel står for sin egen farve.

Der hvor QLED rigtig stråler er ved lysstyrken, og dens mulighed for at skabe en større volume på billedet. QLED har en fantastisk egenskab til at bevare farverne, selv når lysstyrken er utrolig høj. Det er også en af grundene til at denne teknologi virkelig stråler med HDR.

QLED vs OLED

QLED vs OLED

Vi har været inde over, hvad disse to navne står for, og hvordan de virker. Nu tager vi et kig på, hvordan de holder op mod hinanden, og hvem der stråler i hver kategori.

Kontrast – Sortniveau

Hvad er kontrast først og fremmest? Kontrast er i bund og grund forskellen på det mørkeste og lyseste del af billedet på skærmen.

Når vi snakker sortniveau er der ikke nogen der kommer tæt på OLED. OLED har mulighed for at slukke fuldstændig for lyset i de sorte dele af billedet, hvilket også betyder at lysstyrken ikke behøver at være lige så stærkt, for at skabe en god kontrast.

QLED blokere lys og dæmper deres LED baggrundslys, hvilket kan skabe en lille smule backlight-bleed. Backlight bleed også kaldet Lightbleed betyder at lyset fra tændte dioder sniger sig ind i områder, som skal være sorte.

Vinder af kontrast og sortniveau: OLED

Lysstyrke

Tæt relateret til kontrast og sortniveau, har vi her lysstyrke. Når det kommer til lysstyrke kan man roligt sige, at QLED har lidt af en fordel. Fordelen ligger i at QLED benytter sig af et LED baggrundslys, hvorimod OLED bliver nødt til at få al lys fra sine individuelle pixels.

QLED har endnu en fordel i forhold til lysstyrke, da deres quantum dot teknologi har mulighed for at skabe endnu lysere farver. I et meget lyst rum har dette en ret stor betydning, og gør det noget nemmere at se, og få et klart og lækkert billede.

I et mørkt rum vil du stadig kunne få en bedre oplevelse med OLED, men i et lyst rum er den klare vinder helt sikkert QLED.

Vinder af lysstyrke: QLED

Farve

Farver var noget som OLED virkelig blev kendt for at levere til UG. QLED har dog sneget sig godt ind på konkurrenten. Begge to er nu i stand til at servere dig lækre og præcise farver. Den ligger meget tæt lige nu, men vinderen er stadigvæk OLED efter vores mening. Det bør dog ikke være udelukkende på grund af dette punkt, at du skal vælge OLED over QLED, da det er utrolig tæt løb.

Vinder af farver: OLED

Hastighed – Responstid, input og refresh rate

Når det kommer til hastighed er der en række forskellige punkter, som man bliver nødt til at kigge på.

Responstid betegner den tid det tager for en pixel at skifte fra en indstilling til en anden. Resultatet af en hurtig responstid er meget skarpt billede. OLED kan med sine vanvittige 0.1ms responstid kalde sig den klare vinder af dette. Det betyder dog ikke at QLED ikke er imponerende, da de typisk ligger på 2-5 ms responstid. Det er kun sammenlignet med OLEDs imponerende responstid at det blegner lidt.

Input lag er noget gamere især bekymrer sig om. Input lag betyder kort sagt, hvor lang tid det tager for skærmen registrerer en handling. Det kan for eksempel være tryk på en playstation controller. Stort set alle nye tv kommer nu med en game-mode, som er med til at mindske input lag.

Refresh rate er ligeledes noget de fleste gamere går en del op i. Ligesom ved responstid, så er OLED rigtig gode på denne front. Dette er også grunden til at OLED går væk som vinder af denne kategori.

Vinder af hastighed: OLED

Vinkel

Når vi snakker vinkel, menes der hvor stor en vinkel, hvor fjernsynet stadigvæk giver et godt billede. OLED skærme leverer et glimrende billede helt op til 84 grader. QLEDs billede er skarpest, når man er lige i midten af skærmen.

Der er derfor ikke rigtig så meget at rafle om, når det kommer til hvem der leverer den bedste vinkel.

Vinder af vinkel: OLED

Energiforbrug

OLED er, sammenlignet med QLED, forholdsvis energibesparende. I og med at de ikke har det samme LED baggrundslys, bruger de væsentlig mindre energi en QLED.

Vinder af energiforbrug: OLED

Pris

Når det kommer til prisen, så er OLED kommet langt ned i forhold til da teknologien var spritny. Der er ikke vanvittig stor forskel på prisen af et QLED og et OLED TV længere, men generelt ligger prisen på et nyt QLED fjernsyn lavere end et OLED.

Vinder af pris: QLED

Konklusion

Både QLED og OLED er fantastiske teknologier, og det er svært at gå galt i byen med begge dele. OLED vandt flest af de kategorier vi har gennemgået i denne artikel, og det er derfor også den vi vil kalde for det bedste TV på markedet lige nu.

Se også denne video fra Trusted Reviews:

QLED haler stadig mere og mere ind på OLED, og det er meget svært at vælge hvilken en der egentlig er bedst. Faktum er at begge dele er fantastiske.

QLED er at foretrække, hvis du er på jagt efter et TV til et lyst rum, hvor der er vinduer og masser af dagslys, da det klart leverer den bedste lysstyrke og billede i et lyst rum.

Det var vores test af “QLED vs OLED” – vi håber at det har hjulpet dig med at træffe det rigtige valg af dit nye TV.

Læs også: Soundboks på afbetaling

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.