Lån på afbetaling – det skal du vide

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Opdateret:

Et lån på afbetaling kaldes også bare et lån. Du låner en portion penge, som du selv kan formidle, og du afbetaler på lånet med et fast månedligt beløb over et givent antal måneder.

I guiden her kan du læse alt, du behøver at vide, om lån på afbetaling.

Kan alle få et lån på afbetaling?

Det er ikke alle, der kan få et lån. Hverken i egen bank eller online. Om du kan få et lån, afhænger af en række faktorer:

  • Lånets størrelse
  • Lånets løbetid
  • Dine indtægter
  • Dine faste udgifter
  • Din eksisterende gæld

Se vores anbefalinger af lån her:

  1. Gå ind på Lendo.dk
  2. Vælg ønsket beløb
  3. Vælg løbetid for lånet
  4. Vælg hovedformålet
  5. Tryk “Fortsæt”, og indtast dine personlige oplysninger

Der er i dag ret stramme regler for låneudbydere og banker. Det betyder blandt andet, at de skal lave en såkaldt kreditvurdering af alle låneansøgere. En kreditvurdering er en vurdering af din økonomi ud fra ovenstående punkter.

Samme regler gælder også for stiftelse af gæld på andre måder som for eksempel en afbetalingsløsning.

Medvirker din eksisterende gæld, at du står registreret i RKI, kan du ikke som udgangspunkt få et nyt lån, før din registrering er slettet. Det sker enten, når du har afbetalt din gæld til din kreditor – eller automatisk efter 5 år.

Hvad koster det at låne penge?

Indimellem kan du være heldig at falde over et godt tilbud, hvor du gratis kan låne penge. I langt de fleste tilfælde er der dog tale om et meget lavt beløb på 1.000 eller 2.000 kr., og du skal som regel betale lånet retur indenfor en meget kort periode på en måned eller to.

Alle øvrige lån koster penge. Det gælder, uanset om du får en kassekredit i din egen bank, låner op i din friværdi, tager et SU-lån eller ansøger om et online forbrugslån.

Du betaler for ydelsen via renter og gebyrer. Nogle udbydere har kun renter på deres lån, mens andre har både renter og gebyrer. Det mest almindelige er et opstartsgebyr kombineret med månedlige renter.

Hvor meget, du betaler for dit lån, afhænger altså både af størrelserne på gebyrer og renter og på lånets størrelse og løbetid (den periode, du afbetaler lånet over). Renter er nemlig en procent af lånets størrelse, og du betaler renter i hele løbetiden.

Sammenlign lån via ÅOP

Det er forskelligt fra lån til lån, hvad det koster at låne. Der kan være meget store forskelle i renter og gebyrer. Derfor bør du altid sammenligne lån fra forskellige udbydere.

Når du går i gang med at sammenligne lån for at se, hvad der er billigst, er det en god idé altid at sammenligne lån af samme lånebeløb og med samme løbetid. Det er mest retvisende.

Her kan du altid regne med, at lånet med lavest ÅOP samlet set er det billigste. ÅOP (Årlige Omkostninger i Procent) er en årlig procentsats, hvor alle gebyrer og renter er medregnet.

Vil du gerne vide præcis, hvad lånet kommer til at koste i kroner og ører, skal du kigge i lånetilbuddet under “Samlede låneomkostninger”. I nogle tilfælde kaldes det også “Totale låneomkostninger”.

Så meget skal du betale om måneden

Når du skal vælge lån, er det vigtigt at vælge den rigtige løbetid på lånet i forhold til din økonomi. Der er nemlig stor forskel på, hvor meget du skal betale om måneden, afhængigt af om du vælger 5 eller 10 års afbetaling.

Nedenfor får du et eksempel på afbetalinger på et lån på 20.000 kr. fordelt på forskellige løbetider. Tallene er taget fra Lendos låneberegner og er blot et eksempel. De korrekte tal afhænger af det lånetilbud, du får.

LånebeløbLånets løbetidMånedlig afbetaling i kroner
20.0001 år1.748
20.0002 år904
20.0003 år624
20.0004 år484
20.0005 år400
20.0006 år344
20.0007 år305
20.0008 år275
20.0009 år253
20.00010 år235

FAQ

Kan man låne uden kreditvurdering?

Du kan de fleste steder ansøge om et lån uden kreditvurdering, men når du takker ja til lånet, skal du i stort set alle tilfælde igennem en kreditvurdering af ét eller andet omfang, der typisk indbefatter lønsedler og årsopgørelser.

Kan man låne penge når man står i RKI?

Du kan ikke få et nyt lån, hvis du er registreret i RKI. De fleste låneudbydere spørger om tilladelse til at indhente oplysninger fra RKI, når du ansøger om et lån, og det vil derfor automatisk blive oplyst ved ansøgning om lån.

Relateret: Nye kviklån oversigt

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.