Hvordan fungerer afbetaling af skattegæld?

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Opdateret:

Hvis du har betalt for lidt penge i skat, vil pengene blive opkrævet som skattegæld. Skattegælden kan f.eks. bestå af restskat fra tidligere år. Det mest optimale er at betale skattegælden ud med det samme. Det har nemlig en række ulemper at have skattegæld i Danmark.

Hvad er skattegæld?

[toc]

Skattegæld er et overordnet begreb for den gæld, du skylder det offentlige. Skattegæld dækker altså både over reel restskat, men også øvrig gæld til det offentlige som for meget udbetalt SU, manglende betaling af daginstitution eller uberettiget boligstøtte.

Hvis du skylder penge i skat, som du ikke kan betale, bliver gælden sendt til inddrivelse hos Gældsstyrelsen. Udover, at det koster et væsentligt gebyr, at gælden bliver sendt til Gældsstyrelsen, risikerer du i sidste ende at blive indkaldt til fogedretten.

Hvad er skattegæld? - afbetaling af skattegæld

Har jeg skattegæld?

Du vil altid blive informeret, hvis du har skattegæld. Såfremt du overskrider en betalingsfrist hos Skattestyrelsen, vil gælden blive sendt til inddrivelse hos Gældsstyrelsen, som vil kontakte dig.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du skylder penge i skat – og hvor højt beløbet eventuelt er – kan du altid ringe til Gældsstyrelsen på telefonnummer 70157304. Her kan du hurtigt få et overblik over din skattegæld, og du kan også få rådgivning til at betale den, hvis du har pengene til at betale med det samme.

Hvad sker der hvis jeg skylder penge til skat?

Selvom det i første omgang er ganske harmløst at skylde penge til Skat, kan det blive en rigtig ubehagelige oplevelse, hvis du fortsat ikke betaler det skyldige beløb. Ved overskridelse af en betalingsfrist, vil Skattestyrelsen videresende din gæld til inddrivelse hos Gældsstyrelsen. Det koster et mindre administrationsgebyr, som dog er overkommeligt.

Betaler du fortsat ikke, kan Skat i nogle tilfælde have ret til udlæg i dine værdier. I praksis vil det sige, at dine ejendele kan blive tvangssolgt som kompensation for den manglende skat, eller at der tages udlæg i din løn, så du får mindre udbetalt. Hertil kan der blive tillagt sagsomkostninger, som du bliver pålagt at betale.

Ejer du ikke noget af væsentlig værdi, vil du blive indkaldt i fogedretten.

Inddrivelse af skattegæld i trin:

  • Du overskrider fristen for betaling af skattegæld
  • Skattegælden sendes til inddrivelse hos Gældsstyrelsen
  • Du overskrider fristen for betaling af skattegæld
  • Du indkaldes til møde i Fogedretten
  • Det besluttes, hvorvidt Skat har ret til udlæg i værdier eller indtægter

Lån penge til afbetaling af skattegæld

Hvis ikke du har en opsparing, du kan bruge af, kan det være svært at finde penge i budgettet til at betale din skattegæld. Skattegæld kan ikke som udgangspunkt afbetales, medmindre der indgås en aftale i fogedretten. Du vil dermed blive opkrævet det fulde beløb.

Heldigvis kan du afbetale din skattegæld via et online lån. En hjemmelavet afbetalingsordning, om du vil. Det er faktisk ganske simpelt: du søger om et online forbrugslån og bruger pengene til at indfri din skattegæld. Herefter afbetaler du på dit lån, som var det en afbetalingsordning til skattegælden.

Vælg et lån der passer til din økonomi

Vælg et lån der passer til din økonomi - afbetaling af skattegæld

Skylder du penge til Skat, er der formentlig ikke det store råderum i din økonomi. Derfor er det vigtigt, at det lån, du vælger, passer til dit budget. Det er vigtigt, da du ellers kommer i endnu større økonomiske udfordringer.

Det er naturligvis en god idé at finde et billigt lån, så du samlet set skal betale så lidt penge retur som muligt. Men det vigtigste er faktisk ikke prisen; det vigtigste er at finde et lån, hvor den månedlige afbetalingsrate stemmer overens med et beløb, du kan undvære.

Er økonomien stram, er det ikke ligegyldigt, om du skal afbetale 200 eller 500 kr. hver måned de næste mange måneder eller år. Vælg først og fremmest et lån, hvor størrelsen på det månedlige afbetalingsbeløb er overkommelig.

Det kan have længerevarende konsekvenser for dig, hvis du indgår et lån, der viser sig at være for dyrt i længden. Misligholder du betalingsaftalen, risikerer du at blive registreret i RKI – og det betyder, at det bliver stort set umuligt at låne penge nogen steder de næste mange år.

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.