Hvor meget må man tjene ved siden af SU

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Opdateret:

Du er kommet i gang med dit studie og er så heldig at have fået et studiejob. Men hvor meget må du egentligt tjene ved siden af? Som studerende på SU er det nærmest selvskrevet også at skulle have et studiejob for at kunne klare sig og have til en øl eller en biograftur i ny og næ. Men hvis du har scoret dig et godt studiejob med mange timer og god løn, skal du huske på at være opmærksom på fribeløbet.

Fribeløb er det, som du må tjene ved siden af din SU på årsbasis. Hvis du holder dig inden for det beløb, skal du ikke betale noget af din SU tilbage. Det vil du naturligvis gerne undgå, da det kan gøre ondt på økonomien at skulle betale dele af SU’en tilbage, hvis ikke det er noget, du har taget højde for.

Hvad må du tjene? 

Fribeløbet er derfor et fastlagt beløb, som du må tjene ved siden af til udgifter eller opsparing. Staten har sat en grænse for at hjælpe dig som studerende med at holde fokus på dit studie. Det er derfor meningen, at studiejobbet skal komme i anden række.

Fribeløbet er delt op i fire satser. Hvor meget du må tjene uden at skulle betale SU tilbage, kan du se herunder. Alle beløb er for 2021:

  • Laveste trin. Trinnet her er forskelligt fra, om du går på en ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse. På en ungdomsuddannelse må du tjene op til 8.957 kroner i måneden, mens du på en videregående må tjene op til 13.542 kroner i måneden.
  • Mellemste trin. Dette trin er for dig, der har valgt SU fra, selvom du har retten til det. Her må du tjene op til 19.840 kroner i måneden.
  • Højeste trin. Trinnet her er for dig, der ikke er under uddannelse eller af en eller anden årsag ikke har ret til SU. Her må du tjene op til 38.187 kroner i måneden.

Du skal se på satserne som det gennemsnitlige beløb, du må tjene ved siden af din SU. Det betyder derfor, at du nogle måneder gerne må tjene mere end de fastsatte fribeløb, så længe du bare udligner det ved at tjene mindre i andre måneder.

Du skal derfor ikke betale SU tilbage, hvis du tjener 2.000 mere, end det du må den ene måned, hvis du i den eller de følgende måneder tjener lige så meget under fribeløbet. Din indtjening gøres op hvert år, når året er omme ved at dele din indkomst med 12. Overstiger den fribeløbet, skal du betale penge tilbage.

Fribeløbet er før skat men efter arbejdsmarkedsbidrag, som udgør 8%.

Læs også: Studiekort rabat

Hvad tæller med som indkomst? 

Når du skal beregne, hvor meget du tjener hver måned, er det ikke kun den månedlige lønudbetaling, der tæller med.

Det der tæller med er:

  • Lønudbetalingen fra dit arbejde
  • Feriepenge
  • Honorarer og etableringsopsparing
  • Indkomst fra eget firma
  • Renter af formue og afkast af arv
  • Legater
  • Sociale ydelser, du betaler skat af
  • Dagpenge

Mange studerende får også feriepenge som en del af deres løn. Hvis du også gør dette, skal du huske at regne det med i din månedlige indkomst. Sørg derfor for at holde dig lidt under fribeløbene om muligt, så du er sikker på, at du ikke overskrider det, fordi du har glemt at beregne feriepenge eller honorarer med.

Få overblik med regnemaskinen på SU.dk 

Hvis du helt præcist ved hvor meget, du tjener om året før skat, kan du med fordel benytte dig af regnemaskinen hos Styrelsen for Statens Uddannelsesstøtte. Med den kan du nemlig regne ud, om du har tjent mere, end hvad dit fribeløb tillader. Den kan også fortælle dig, om du er langt under og gerne må tjene mere. Det giver et nemt og hurtigt overblik.

Link til regnemaskinen

Du kan fravælge SU i en periode 

Kan du allerede nu ud fra fribeløbene og din nuværende indtægt se, at du kommer til at overskride fribeløbet? Så skal du ikke stå med hovedet i postkassen, da du har mulighed for at fravælge SU i en periode. Det giver dig et større fribeløb og er et middel til at regulere din indkomst med, så du ikke skal afbetale SU tilbage. Du bestemmer selv, om du vil gøre det i en måned eller flere. Så hvis du gerne vil takke ja til det godt betalt sommerferiejob, er det en mulighed, uden du bliver straffet økonomisk senere på året.

Læs også: Studiebøger og bøger på afbetaling

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.