Få hjælp: Hvem ringer fra udlandet?

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Opdateret:

Et udenlandsk nummer ringer igen og igen – men hvem er det egentlig, der ringer? Få en forklaring her.

[toc]

Hvem ringer fra udlandet?

Du har et ubesvaret opkald på din telefon – måske endda flere. Du kan se, at det er et udenlandsk nummer. Afhængigt af din mobil, kan du måske endda se, hvilken nationalitet nummeret tilhører. Men du venter ikke nogen opkald fra udlandet, så hvad gør du?

Langt de fleste mystiske opkald fra udlandet er såkaldte fupopkald. Opkaldene har typisk dét tilfælles at franarre dig penge. Metoderne er meget forskellige. Nogle vil på gebrokkent engelsk forsøge at lokke dine betalingsoplysninger ud af dig ved at bilde dig forskellige historier ind. Andre har tilkoblet en særlig form for telefonsvarer med en høj minuttakst, så du takseres ved at ringe tilbage.

Uanset hvad, bør du aldrig tage telefonen eller ringe tilbage, hvis du bliver ringet op af et udenlandsk nummer – og du ikke kender nogen, der bor eller opholder sig i det pågældende land.

Udenlandsk nummer ringer hele tiden – hvad gør jeg?

Er dit nummer først blevet udvalgt, vil du formentlig i en periode opleve fupnumre, der ringer med jævne mellemrum. Der er ikke andet at gøre end at være udholdende. Det bedste, du kan gøre, er at blokere nummeret. Så slipper du for den konstante opringning.

Bloker nummer med iPhone:

  • Telefonapp → Seneste → Info-ikonet ud for pågældende opkald → Bloker

Med iPhone kan du også blive fri for alle uønskede opkald ved at følge denne sti:

  • Indstillinger → Telefon → Ignorer opkald fra ukendte personer

Bloker nummer med Android:

  • Opkaldsapp → Info-ikonet ud for pågældende opkald → Mere → Bloker kontakt

Bliver ringet op af fupnumre trods blokering

Selvom du lige har blokeret et fupnummer i går, bliver du måske ringet op igen i dag. Nummeret er umiddelbart identisk, men hvis du kigger nærmere efter, opdager du højst sandsynligt, at det sidste ciffer er anderledes.

Mange af denne type svindelnumre har adskillige telefonnumre tilknyttet, og du kan derfor godt risikere at blive ringet op igen og igen. Det sker ikke altid, men indimellem. Derfor kan det være en god idé at mute uønskede opkald helt og så ellers blive ved at blokere det nye nummer, når du bliver ringet op.

Når du bliver ringet op af ukendte udenlandske numre, bør du gøre følgende:

  • Blokere nummeret
  • Mute for uønskede ukendte opkald
  • Give dit mobilselskab besked om fupnummeret

Ukendt nummer ringer og ligger på

Hvis et ukendt nummer ringer og ligger på, når du tager den, er der typisk to forskellige muligheder. Enten er der tale om telefonfis, eller også er der igen tale om et fupopkald. Ved fupopkald er formålet er at få dig til at ringe retur, hvor du takseres en urimelig høj minutpris for opkaldet.

Sidstnævnte kaldes wangiri. Ordet er japansk og betyder “et opkald og læg på”, og det er netop dét, nummeret går ud på. Der er tale om computerprogrammering, hvor der ringes op til tilfældige numre. Efter få sekunder lægges der på – netop med det formål at få dig til at ringe retur og betale i dyre domme for opkaldet.

Relateret: Find dit simkort-nummer

Derfor bør du aldrig ringe igen til et udenlandsk ukendt nummer. Er nummeret dansk, kan du ikke som udgangspunkt blive takseret ekstra for at ringe til det i forhold til dansk lovgivning. Alligevel skal du være opmærksom. Det såkaldte spoofing er nemlig et andet svindelnummer. Her gemmer der sig et udenlandsk nummer bag et dansk som en slags omstilling, så nummeret, der ringer til dig, umiddelbart syner dansk.

Du kan med fordel tjekke det nummer, der har ringet til dig, i en nummertjek-app som f.eks. Truecaller. App’en kan også fortælle dig, om der er tale om et fupnummer, som du så med fordel kan blokere.

Hvordan ved man om nummeret er udenlandsk?

I et dansk nummer, der ringer fra Danmark, vil der være 8 cifre. Er der et plustegn, flere eller færre cifre end 8, vil der være tale om et udenlandsk nummer. Typisk kan du også se på nummerets landekode, hvor i verden der ringes fra. Danmarks landekode er +45 og 00 45. Står der enten +44 eller 00 44 foran, ringes der fra England, mens der ved +20 eller 00 20 ringes fra Egypten.

Står der andet end +45 eller 00 45, bør du ikke tage telefonen, medmindre du venter et opkald fra det land, der ringes fra. Langt størstedelen af udenlandske opkald er svindel.

Vil du gerne vide, hvor i verden, der ringes fra, kan du se her: Oversigt over landekoder

Anmeld fupnumre til dit mobilselskab

Bliver du gentagne gange ringet op af samme eller lignende numre, bør du anmelde det til dit mobilselskab. Det er lidt forskelligt, hvordan mobilselskaberne modtager sådanne anmeldelser. Hos Yousee er der f.eks. et decideret kundeservicelink, hvor du online kan indtaste det suspekte telefonnummer.

Der er god grund til at anmelde de udenlandske svindelnumre til dit mobilselskab. Det er nemlig dem, der har den bedste mulighed for at blokere for numrene, så de ikke får adgang til at ringe til andre kunder – og det er måden at stoppe fupopkaldene på.

Læs også: Sådan ændre du dine PIN og PUK koder

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.

Skriv en kommentar