Hvad er delbetaling?

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Det er ikke altid, at man har råd til det, som man står og har brug for. For er økonomien i forvejen stram på grund af lån, studie eller noget helt tredje, er det begrænset, hvad der er af midler til uforudsete udgifter. Men, nogle gange er det bare ikke til at komme udenom at skulle bruge penge på noget, man ikke lige havde regnet med.

Det er her, delbetaling kommer ind i billedet. For hvis det er umuligt at spare op eller kunne tage direkte fra rådighedsbeløbet til den uforudsete udgift, kan delbetaling være den bedste løsning.

Men hvad er det nu lige, delbetaling er? Og hvilke muligheder giver det dig? Det guider vi dig til herunder.

Hvad er det så lige delbetaling er?

Delbetaling betyder helt simpelt, at du deler din betaling op i mindre bidder i stedet for at betale hele beløbet på én gang. Det kaldes også for afdrag, da delbetaling bliver brugt hos butikkerne, når de tilbyder kunderne at betale tilbage over længere tid.

Når du derfor køber en vare på afbetaling, som du mangler lige nu og her, kan du dermed dele udgiften eller beløbet op, så det bliver tilpasset til din økonomi. Det giver dig altså derfor mulighed for at få den vare, du mangler, selvom kontoen ikke kan klare udbetalingen.

Hvorfor benytte sig af delbetaling?

For mange kan der være mange fordele forbundet med at benytte sig af delbetaling, hvis økonomien i en periode er stram, eller der kommer en stor uforudset udgift til en vaskemaskine, sofa eller mobiltelefon.

Der er derfor følgende fordele ved delbetaling:

1. Du skal ikke spare op

Det er langt fra alle, der har tid til eller mulighed for at spare op. Udgifterne er mange, og har man både børn, billån og udgifter til et hus, får pengene hurtigt ben at gå på. Ved at benytte sig af delbetaling, slipper du for at skulle spare hårdt for at kunne lægge penge til side til uforudsete udgifter. For delbetalingen kan ofte skræddersyes til din økonomi.

2. Du kan løse et akut problem

Som sagt er det ikke alle, der har mulighed for at have en stor og flot opsparing, der både kan betale uforudsete udgifter og ferier sydpå. En anden fordel er derfor, at du med delbetaling kan løse et akut problem. Hvis vaskemaskinen ikke længere virker, eller du skal købe en ny kjole i forbindelse med et bryllup i næste måned, er det muligt at købe det, da du kan dele betalingen op. Det er nemt og enkelt.

3. Undgå stram økonomi i flere måneder

En tredje fordel ved delbetaling er, at du undgår at skulle bruge flere måneder på at dække det hul, som en ny mobiltelefon eller en ny vaskemaskine ville give i din økonomi. Du behøver derfor ikke spise pasta med ketchup i flere måneder for at dække hullet, da delbetaling ofte giver mulighed for, at du selv vælger, hvor meget du afbetaler hver måned.

Hvordan kommer man i gang med delbetaling?

Hvis du står i den situation, at du har brug for at købe en vare på afbetaling, er det heldigvis ikke så svært at komme i gang med. Mange danske online butikker tilbyder nemlig køb via delbetaling med månedlig afbetaling.

Det er både online butikker, der sælger elektronik, tøj, haveredskaber og meget andet, der tilbyder deres varer på delbetaling. Butikkerne har typisk forskellige vilkår, hvorfor det kan være en god ide at sammenligne dem på kryds og tværs, så du får den bedste aftale om delbetaling.

Det skal gerne koste dig så lidt som muligt. Hold derfor øje med gebyrer og renter, da det kan gøre en stor forskel for, hvad du i sidste ende skal betale tilbage udover varens pris.

Sværere er det ikke at komme i gang med delbetaling – og det er heller ikke farligt eller suspekt. Så længe du sætter dig ind i vilkårene og forstår dem, er det en god løsning for dig, der ikke har til at skulle trække et stort beløb ud af kontoen.

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.