Sådan ændrer du dine PIN- og PUK-koder

kristian ole rørbye2

Af Kristian Ole Rørbye

Har du glemt din PIN- eller PUK-kode, kan du her få hjælp til, hvordan du finder og ændrer den.

[toc]

Hvad er en PIN-kode?

En PIN-kode er den personlige kode, du bruger til at låse din telefon op med, hvis den har været slukket. PIN står for Personal Identification Number.

Der findes også PIN-koder til et hav af andre ting, som f.eks. netbank, mobilbetaling, NemID, osv. Det anbefales ikke at genbruge PIN-koder til flere ting.

En PIN-kode er en kortere kode. Typisk er den på mellem fire og otte cifre, afhængigt af hvor den skal bruges.

Glemt PINkode (mobil) – hvad gør jeg?

Hvis du har glemt PINkoden til din mobil, kan du ikke tilgå den. Det kræver indtastning af en PUK-kode, før du kan komme til at ændre din PINkode og dermed tilgå mobilen igen.

PUK-koden var oplyst på det brev, der fulgte med dit SIM-kort. Du kan typisk få oplyst PUK-koden hos dit mobilselskab, hvis du ikke har gemt den; enten via online login eller ved at kontakte kundeservice.

Hvordan kan jeg ændre PINkode på iPhone?

Hvis der er tale om en glemt PINkode til iPhone, skal du indtaste PUKkoden for at ændre din PINkode. Du kan finde din PUKkode online ved at logge ind på dit mobilselskabs hjemmeside. Alternativt kan du kontakte dit mobilselskabs kundeservice for at få hjælp til at finde din PUKkode.

Hvis du i forvejen kender din PINkode, men ønsker at ændre den til en anden kode, skal du gøre følgende (hvis du har en iPhone):

  • Indstillinger → Mobilnetværk / Telefon → PIN-kode til SIM → Skift PIN-kode

Når du ønsker at skifte din PINkode, skal du i første omgang indtaste din eksisterende kode. Du kan altså kun bruge ovenstående funktion, hvis du kan huske den eksisterende PINkode.

Gode råd til PIN-koder

PIN-koden på din mobil er din sikkerhed, for at fremmede ikke kan tilgå din mobil, hvis mobilen bliver stjålet. Det vil sige, at dine kontakter, beskeder, billeder og personlige oplysninger er beskyttet. Og det er vigtigt.

Derfor er det også vigtigt, at din PIN-kode er en god kode. Den må ikke være nem at gætte, og den skal ikke være oplagt i form af din fødselsdato eller andre mærkedage, der er nemme at finde frem til. Den bør heller ikke være simpel som f.eks. 1234 eller 1111. Vælg en kombination, som er unik og ikke umiddelbart giver personlig mening.

Genbrug aldrig din PIN-kode. Hvis koden er den samme til både mobil, NemID og netbank, har du et stort problem, hvis koden bliver gættet i forbindelse med tyveri af f.eks. din håndtaske.

Hvad er en PUK-kode?

PUK-koden er koden til at åbne op til PIN-koden. PUK står for Pin Unlocking Key. Har du tastet din PIN-kode forkert tre gange, vil du skulle bruge PUK-koden til at åbne telefonen. Skifter du SIM-kort, skal du også bruge PUK-koden første gang, du tænder telefonen.

PUK-koden til et SIM-kort består af 8 cifre. Når du har indtastet PUK-koden, kan du vælge at indtaste en ny PIN-kode til fremadrettet brug.

Hvor finder jeg min PUK-kode?

PUK-koden kan findes på det brev, der fulgte med dit SIM-kort eller online via dit kundelogin hos dit mobilselskab. De mobilselskaber, der har en app tilknyttet, vil typisk også have mulighed for at se PUK-koden i app’en.

Har du udfordringer med at finde din PUK-kode online, kan du kontakte dit mobilselskabs kundeservice via telefon, e-mail eller chat og få hjælp til at finde PUK-koden. Du kan også møde op fysisk, hvis mobilselskabet har en fysisk butik i nærheden.

Glemt PUK-kode – hvad gør jeg?

Én ting er at glemme din PIN-kode. Der har du et forsøg mere i form af din PUK-kode. Men hvad gør du, hvis du også har glemt din PUK-kode?

De færreste går rundt og husker den 8-cifrede PUK-kode til hverdag. Måske har du skrevet den ned eller taget et billede af brevet, der fulgte med dit SIM-kort, men hvis det ikke er tilfældet, er det heldigvis ikke så slemt. I så fald skal du bare have fat i din computer – eller din vens telefon – så du kan logge ind på dit mobilselskabs hjemmeside.

Er du så uheldig, at du også har glemt dit kundelogin, kan du kontakte dit mobilselskab via e-mail, telefon eller chat. Typisk kan de generere en ny PUK-kode til dig med det samme, men er det ikke tilfældet, kan de som minimum hjælpe dig til at logge ind på hjemmesiden, så du selv kan finde din PUK-kode.

Photo of author

OM Kristian Ole Rørbye

Med over et årtis erfaring i afbetalingsbranchen og grundlæggelsen af denne platform i 2015, har jeg dedikeret mig til at hjælpe forbrugere som dig med at navigere i det komplekse landskab af afbetalingsmuligheder.