Vi er vant til 3G og 4G, som er 3. og 4. generation mobilt internet. Nu er 5G – 5. generation – også lige så stille ved at finde sin vej frem. 5G er en videreudvikling af forgængeren 4G. Det er et endnu hurtigere og endnu mere stabilt internet.
[toc]
Hvor er der 5G i Danmark?
Allerede i foråret 2021 begyndte udrulningen af 5G i Danmark, og i efteråret 2022 forventes hele Danmark at have adgang til det lynhurtige 5G uanset udbyder og geografisk placering. Om du allerede nu kan få glæde af 5G afhænger af, hvor du opholder dig, og hvilken mobiludbyder du har.
5G Danmark kort
Udrulningen af 5G er forskellig fra mobiludbyder til mobiludbyder. TDC har for eksempel allerede 5G netværk i 98,4% af Danmark, mens mobilselskabet 3 forventes at udrulle 5G over landet således:
- 2. og 3. kvartal af 2021: Sønderjylland og Sjælland
- 4. kvartal af 2021 og 1. kvartal af 2022: Midtjylland og Fyn
- 2. og 3. kvartal af 2022: Nordjylland, Vestjylland og Hovedstadsområdet
Denne form for løbende udrulning har 3 tilfælles med flere af de øvrige mobilselskaber.
5G hastighed: Hvor hurtigt er 5G?
4G blev hurtigt kendt for at være meget hurtigere end 3G. 4G kører typisk med mellem 10 og 54 mbit afhængigt af området, og det var væsentligt bedre end forgængeren, men absolut intet i sammenligning med 5G internet, som kører med hele 1.000 mbit.
Der er altså en væsentlig forskel på 4G og 5G, når det kommer til hastighed – men også når det kommer til dækning. Der opstilles nemlig tusindvis af nye master i hele Danmark i løbet af de kommende måneder, som sikrer en endnu bedre og mere stabil dækning. Det skulle dermed være helt slut med at skulle “fange” signal eller at vente på upload, download og streaming.
5G giver øjeblikkelig respons uden ventetid. Det skaber helt nye muligheder i fremtiden, at der ikke skal ventes på internetforbindelsen. Det vil kun tage et splitsekund at downloade en film i HD-opløsning, og gaming vil fremover blive uden lag.
Hvordan får jeg 5G?
Det er endnu ikke alle mobilselskaber, der tilbyder 5G til hele Danmark. Det er heller ikke alle smartphones, der er 5G-kompatible. Hvis du gerne vil have glæde af lynhurtigt 5G med det samme, skal du altså sørge for følgende:
- At være i nærheden af en 5G-mast
- At have en 5G-kompatibel telefon
- At have et 5G abonnement
Over de næste måneder bliver der opsat flere tusinde nye master rundt i Danmark, som skal gøre 5G landsdækkende. Lige nu er det altså kun visse områder af Danmark, hvor signalet er helt i top, men inden slutningen af 2022, vil der efter planen være dækning i hele landet, og du skal dermed ikke længere tænke på din geografiske placering. Alle nyere smartphones, der bliver produceret, vil også være 5G-ready, eksempelvis: iPhone 13 & Samsung Galaxy S21
5G giver bedre 4G
Udrulningen af 5G har også haft positiv effekt på 4G-signalet. Hvis du endnu ikke har udskiftet mobilen til en 5G-klar mobil, kan du altså stadig nyde godt af et hurtigere mobilt internet. Udrulningen af Telmore 5G har for eksempel betydet et 4G-netværk, der er 50% hurtigere end før. Og lignende ses hos mange af de øvrige udbydere.
Kan min mobil gå på 5G?
De første 5G-ready mobiler kom på markedet i 2019, men der var kun tale om enkelte modeller. Det er først i 2021 – i forbindelse med udrulningen af 5G – a mobilproducenterne for alvor har fået øjnene op for 5G, og du kan roligt regne med, at alle nyudkomne modeller fra nu af vil være klar til at bruge 5G.
Du behøver dog ikke smide din gamle smartphone ud af vinduet, hvis du er glad for den. Som det ser ud nu, vil 4G fortsætte side om side med 5G, og du kan derfor sagtens gå på nettet på din mobil, som du plejer – også selvom den ikke kan gå på det nye 5G-netværk. Til gengæld vil du måske opleve, at dit internet er bedre, end det plejer at være, da 4G er blevet væsentligt forbedret i forbindelse med udrulningen af 5G.
Fordele ved 5G internet
“Har vi overhovedet brug for 5G internet i Danmark?”, vil nogen måske spørge. Det korte svar er ja. Alle undersøgelser viser, at danskernes forbrug af data er stigende, og det kræver bedre teknologi at håndtere. Derudover råbes der højt om behovet for bedre dækning og kortere svartid. Alt i alt er der brug for effektivisering på området – og det må man sige, at der kommer med 5G.
Teknologien udvikler sig hele tiden, og fjernstyring i forbindelse med f.eks. biler og robotter kan kun blive en realitet, hvis forbindelsen reagerer prompte – og det gør den med 5G. Derfor er den nyeste internetgeneration formodentlig også skelsættende for vores teknologiske udvikling.
Er 5G farligt?
Der har efterhånden været en del mediedækning af modstandere af 5G, der mener, at strålingen skader os. Alle målinger af stråling fra 5G – og anden stråling fra den elektronik, vi bruger i dagligdagen for den sags skyld – ligger langt under grænseværdierne for, hvad der opfattes som værende sundhedsskadeligt. Forskning viser altså, at stråling fra 5G ikke skader mennesker eller andre levende væsener.